Klára Würtz

“Klára speelt Mozart met levendigheid en pure opwinding, tegelijkertijd met een fijnheid die zo mooi en zeldzaam is…..”

Klára Würtz werd geboren in Budapest (Hongarije). Zij debuteerde op 10-jarige leeftijd en werd als veertienjarige toegelaten tot de Ferenc Liszt Muziekakademie, waar zij onder meer studeerde bij Zoltán Kocsis en György Kurtág. Als kamermusicus is zij zeer actief, met Klaviertrio Amsterdam, in duo met celliste Timora Rosler en met violisten als Janine Jansen, Emmy Verhey en Dmitri Makhtin. Zij nam meer dan 30 cd’s op; haar opname van de Mozart pianosonates is al 15 jaar een referentie.

Biografie

Klára Würtz werd geboren in Budapest, Hongarije en begon op haar vijfde met pianospelen. Op veertienjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Franz Liszt Muziekacademie. Zij volgde lessen bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg beurzen van András Schiff voor zijn masterclasses in Prussia Cove, Engeland.
Met het kinderkoor van de Hongaarse Radio en Televisie maakte zij vele grote internationale tournees, waarbij zij de muzikale intermezzo’s op de piano speelde. Zij trad met dit koor op in grote zalen als de Scala in Milaan, de Bunkha-Khai-Khan concertzaal in Tokyo.
In 1985 won zij de Ettore Pozzoli Pianocompetitie in Milaan.
Drie jaar later viel zij bij de Internationale Pianocompetitie van Dublin in de prijzen met haar vertolking van Schubert’s Sonate in Bes Op. Posth.
Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, zoals het Boedapest Festival Kamer Orkest, Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiri Belohlovek, Warschau Solisten.
In 2001 maakte zij een tournee met de Nord-West Deutsche Philharmonie in Nederland en Duitsland met het pianoconcert van Schumann, waarmee zij ook haar debuut maakte in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw.

In het voorjaar van 2003 debuteerde Klára Würtz in de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. In datzelfde jaar gaf zij concerten met het Boulder Symphony Orchestra onder leiding van Theodore Kuchar. Zij speelde Rachmaninoff’s tweede Pianoconcert tijdens een tournee met de Philharmonia der Nationen onder leiding van Justus Frantz, onder andere in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Dit werk nam zij voor CD op met het Nationaal Symfonie Orkest van Oekraïne.

Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Ook als kamermusicus is zij zeer actief, door onder meer deel uit te maken van Klaviertrio Amsterdam, en een duo te vormen met celliste Timora Rosler. Daarnaast speelde samen met violisten als Janine Jansen en Dmitri Makhtin.

Klára Würtz heeft meer dan 18 CD’s opgenomen. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is ze docente aan het Utrechts Conservatorium.

Video’s